Ekonomi

Karpuz yarılır, mısır kurur! Termometre 54 dereceyi gösteriyor

Türkiye genelinde konuşulan birçok Ziraat Odası liderinin, uzmanının ve çiftçinin sorunları ortak: Ekim alanlarının sıcaklık nedeniyle kuruması ve yeterli yağışın olmaması eserlerin üretiminde zorluklara neden olmuştur. Adana’da mısır tarlaları, Gaziantep’te fıstık, zeytin, karpuz ve üzüm bağları ile çoğu yer etkilendi.

HASAT İLERİ ÇEKİLMİŞTİR

Adana Seyhan Ziraat Odası Başkanı Yaşar Özkan, kendisininki dahil birçok arazinin sıcaklıklardan büyük ölçüde etkilendiğini belirterek, “Ağustos ayında Adana’da mısır hasadında bu sıcaklıklar vardı. Aşırı sıcaklar mısır tarlalarının hasat tarihini 15-20 gün öne itti. Ürünlerde yüzde 20-25’lik bir kayıp olacağını tahmin ediyoruz. Son arabaya bindim arabanın termometresi 54 dereceyi gösteriyordu. Ve siz tarlada çalışan işçileri, biz çiftçileri düşünün. sahayı gezemem”söz konusu.

Adana’da çiftçilik yapan Mehmet Özkan ve Hüseyin Atlı, tarlalarında verim kaybı yaşandığını belirterek, mısırda kurumanın tepeden başladığını kaydetti. Çiftçilerden Mehmet Özkan, “Adana’nın Seyhan ilçesine bağlı Gökçeler mahallesinde çiftçilikle uğraşıyorum. Aşırı sıcaklıklardan dolayı bu yıl mısırlarımızda anormal kuruma meydana geldi. Sağlıklı bir mısırda kurutmanın kökten başlayıp yukarı doğru gitmesi gerekir, ancak kurutma yukarıdan aşağıya doğru gerçekleşir. Bu da mısırımızın verim kaybedeceği anlamına geliyor”dedi.

İLAÇ KULLANIMI ARTTI

Gaziantep Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit de bölgede yetişen birçok eserin rekoltesinin düştüğüne dikkat çekerek, “Bölgemizde fıstık var, zeytin var, bağ var. Son yağmurlar biraz yumuşaktı ama fıstığa zarar verdiler. Çiftçi, yüksek sıcaklıklardan dolayı ilacı iki kez atarsa, dört kez atmak zorundadır. İlaç almazsan işe yaramaz. Vahim bir durumdayız. Mevsimlerin değişmesinden dolayı tüm işlerde bir azalma yaşanıyor. Bu yıl sonbaharda yağan yağmurlar nedeniyle buğday hasadı çok uygun oldu. Diğer işlerde hep bir azalma oluyor. Endişemiz bazı illerde yetişecek eserlerin artık üretilmeyecek olması. Güneydoğu bölgesi Gaziantep olsun, Şanlıurfa, Siirt olsun, bunlar hep fıstıklı bölgeler. Fıstık olmasa da buradaki çiftçi israf ediyor. Çiftçinin desteklenmesi gerekiyor” dedi.

GÜNDÜZ SULAMASI YANMAKTADIR

Konya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Burak Kırkgöz, yüksek sıcaklıkların mısırı çok etkilediğini söyledi. “Aşırı ısı, diğer mahsullerdeki bitkileri de strese sokar. Burada çiftçilerin sulamaya çok dikkat etmesi gerekiyor. Sulama mümkün olduğunca akşamları yapılmalıdır. Gündüz sulama sırasında bazen su taneciklerinin yaprakların üzerinde kalması bitkilerde güneş yanıklarına neden olabilir. Bu stres artık yeşil ürün dediğimiz mısır, ayçiçeği, pancar gibi ürünlerde olabiliyor” dedi.söz konusu.

ÜRÜN KALİTESİ DÜŞTÜ

Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan, buğdayda verimin uygun ancak kalitenin kötü olduğunu belirterek, “Bu Trakya’nın tamamında böyle. Edirne ve Tekirdağ’a göre en verimsiz bölge bizdik. En çok verimi aldık ama kalite yok. Diğer bölgelerde hem verim hem de kalite eksik. Kalite derken un oranını kastediyorum. Ayçiçeklerinin neden olduğu yüksek sıcaklık ve nem nedeniyle bazı bölgelerimizde mantar hastalıkları meydana geldi. Buradaki en büyük yükümüz barajlarımız ama barajlar hala eski sistem, 30 yıl önce yapılan barajlar. Bunlarda kapalı sulamaya geçmemiz gerekiyor. Hala bahçeyi sulıyoruz, bu da su kayıplarını çok yüksek seviyelere çıkarıyor. Bu şekilde sulama yaptığımızda o da buharlaşıyor. Buharlaşma ayrıca bitki hastalıklarına da neden olur. Kapalı sisteme geçersek su kaybını yüzde 60 oranında hızla engellemiş oluruz. Daha geniş alanı sulayabileceğiz. Ayrıca buharlaşma sayesinde daha sağlıklı ve kaliteli ürünler elde edebileceğiz” dedi.dedi.

HASTALIKLAR ARTTI

Gaziantep’te Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Yaşar, bölgedeki çalışmaların yapılamamasının üreticilerin mağduriyetine neden olduğuna değindi. “Isı karpuzda çatlaklara neden oldu. Bütün karpuzlar ortadan ikiye kesilir. Hiçbiri kullanılmayacak ve sahalar tamamen sökülecek. Karpuzun fiyatının artmasının nedeni budur. Antep fıstığı, hıyar ve hıyar üretiminde de durum tamamen aynıdır. Yağışların ve sıcaklıkların ani baskılanması nedeniyle kök hastalıkları arttı. İlaçlama ve gübreleme programları sıcak havaya uyum sağlayacak şekilde yapılmalıdır. Aksi takdirde, çiftçiler tüm araziyi kaldırıp yeniden dikmek zorunda kalıyor. Bu da maliyetlerin, giderlerin ve piyasadaki fiyatların artmasına neden oluyor” dedi.

Gaziantep’te çiftçilik yapan Rıfat Dağdelen, “Karpuzlarımız sıcaktan zarar gördü. Bu yıl sonuç alamadık. Yaklaşık 3 bin dönüm arazi zarar gördü. Geçim kaynağım bu, 850 bin lira zararım var. Zararlı olan tüm ürünleri imha ettik”söz konusu.

KAYNAK: MİLLİYET

sarizhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu